Global Marketing CR
Image default
Artikel marketing

Hoe moet je een zakmes slijpen

Onderweg, in de auto van mijn beste vriend, kwam ik erachter dat mijn zakmes helemaal bot was. We waren onderweg naar een camping om ons verder bezig te houden met wat outdoor activiteiten. Gelukkig was een van de inzittende slim voorbereid op onze vakantie en had deze een slijpsteen bij zich. Ik werd dol enthousiast en kreeg het idee dat mijn zakmes dan snel weer scherp zou zijn. Helaas had ik hem niet gevraagd hoe lang hij de slijpsteen al had, want wat bleek,hij had de slijpsteen net gekocht. 

Een zakmes slijpen

De vraag was dus even, hoe moet je een zakmes slijpen? Na vier uur rijden waren we aangekomen in ons resort in de Belgische Ardennen. De kastjes van ons huisje zaten bomvol met glaswerk. Onze grote vriend Marco had een koelbox met wat Belgische lekkernijen meegenomen. Onder genot van een Westmaller besloten we de slijpsteen met het zakmes op ons aanrecht te leggen, vlak naast de waterkraan. De slijpsteen moest volgens de fabrikant eerst even in een bad met water geweekt worden, dus lieten we de gootsteen vollopen en legde we de slijpsteen er even in om te rusten.

Slijp truukjes

Na diverse Belgische lekkernijen genuttigd te hebben werd het weer tijd om de slijpsteen uit het water te halen, deze was klaar voor gebruik. De rand van het zakmes hadden we zwart gemaakt met een markeerstift. Zo konden we zien welke delen we geslepen hadden. Doordat we best zware werkzaamheden met onze messen uit wilde voeren, besloten we het mes in een hoek van ongeveer 22,5 graden te slijpen.

Door een post-it papiertje te vouwen konden we een slijpmalletje van 22,5 graden maken. Zo wisten we hoe we het mes op de slijpsteen moesten houden. Als je een papiertje namelijk één keer schuin dubbelvouwt, dan maak van je een hoek van 90 graden, een hoek van 45 graden. Als je deze hoek dan nog een keer dubbelvouwt, dan maak je er een hoek van 22,5 graden van. Zodoende hebben wij redelijk constant het zakmes in dezelfde hoek geslepen.

Na het zakmes ongeveer 500 keer over de slijpsteen te hebben geschuurd merkten we toch wel een aanzienlijke verbetering te voelen aan de rand van het mes. Het slijpen was niet moeilijk, het vergde gewoon wat simpele logica.

Hopelijk kunnen jullie met behulp van mijn ervaring en tips (ook al waren het maar enkele) nu ook je eigen zakmes slijpen. Veel plezier en slijp ze!

https://www.bever.nl/