Global Marketing CR
Image default
Artikel marketing

Riet: Van arme naar luxe product

Wanneer een huis een rietendak heeft, geeft dit gelijk een luxe uitstraling. Dit is heel anders wanneer je het vergelijkt met vroeger. Toen woonde bijna iedereen onder een rieten kap omdat riet het goedkoopst was om je dak mee te bedekken. Door de mensen die in die tijd wat meer te besteden hadden, werd er dan ook gekozen voor dakpannen omdat deze voor meer luxe stonden en de rietendaken voor armoede. Tegenwoordig is dit juist andersom, alleen de luxe huizen hebben een rietdekker gezocht om zo een het huis een nog mooiere uitstraling te geven.

Riet was vroeger dan ook een stuk goedkoper dan dakpannen en daarnaast was het ook makkelijk verkrijgbaar. Wel kwam men er achter dat riet redelijk brandgevoelig is en ook daardoor werden rietendaken steeds minder gebruikt. Tegenwoordig zijn hier wel vele oplossingen voor om te zorgen dat het rietendak minder brandgevoelig is en ook daarom wordt het weer steeds populairder. Zo wordt het rietendak bijvoorbeeld ingespoten met een brandwerende vloeistof waardoor het minder snel brand vat. Ook wordt er vaak een dichte constructie gebruikt waardoor het riet ook minder snel brand zal vatten. Daarnaast komt het ook steeds vaker voor dat kunstriet gebruikt wordt. Kunstriet ziet er heel echt uit maar is daarentegen veel minder brandgevoelig dan echt riet en ook kan het niet gaan rotten zoals bij echt riet. Ook moet een echt rietendak om de dertig of veertig jaar vervangen worden door een rietdekkersbedrijf omdat het dan niet meer goed is.

Tegenwoordig wordt er haast nooit een dak belegd met alleen maar riet. Vaak is het een combinatie van verschillende materialen. Zo ligt er vaak een laag dakpannen onder het riet. Van deze dakpannen is helemaal niks te zien maar het zorgt er wel voor dat de constructie steviger is dan wanneer er alleen riet ligt. Door deze constructie is een rieten dak ook net zo stevig als een dak met pannen.

 

http://rietwerk.nl